Дзяржаўны камітэт па стандартызацыі Рэспублікі Беларусь у мэтах рэалізацыі Палажэння аб парадку прысваення Дзяржаўнага знака якасці, зацверджанага пастановай Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь ад 29 сакавіка 2024 г. № 224 «Аб парадку прысваення Дзяржаўнага знака якасці», тлумачыць наступнае.
У тлумачэннях адлюстраваны падыходы да вызначэння прадукцыі, якая можа прэтэндаваць на прысваенне гэтага знака, а таксама да таго, што ўключае паказчыкі бяспекі, экалагічнасці, інавацыйнасці, тэхналагічнасці, эстэтычнасці, па якіх вытворца праводзіць яе параўнальны аналіз.
Да паказчыкаў бяспекі прадукцыі адносяцца абавязковыя для выканання патрабаванні да прадукцыі, якія забяспечваюць абарону жыцця і (або) здароўя чалавека, маёмасці, навакольнага асяроддзя, жыцця і (або) здароўя жывёл і раслін, энергетычную эфектыўнасць і рэсурсазберажэнне, папярэджанне дзеянняў, якія ўводзяць у зман спажыўцоў, устаноўленыя ў тэхнічных нарматыўных прававых актах у галіне тэхнічнага нарміравання і стандартызацыі (тэхнічных умовах або дзяржаўных стандартах, па якіх вырабляецца прадукцыя, тэхнічных рэгламентах Рэспублікі Беларусь і Еўразійскага эканамічнага саюза), іншых нарматыўных прававых актах, якія прадугледжваюць увядзенне абавязковага пацвярджэння адпаведнасці ў сувязі з неабходнасцю прыняцця аператыўнага рэагавання, а таксама электрабяспека, пажарная бяспека, хімічная і біялагічная бяспека, узровень электрамагнітных, радыяцыйных і іншых выпраменьванняў, іншыя ўласцівасці ў залежнасці ад віду ацэньванай прадукцыі.
Паказчык экалагічнасць ацэньваецца праз выкананне на прадпрыемстве вытворцы ўстаноўленых нарматываў дапушчальных выкідаў забруджвальных рэчываў і скідаў хімічных і іншых рэчываў у навакольнае асяроддзе, памяншэнне аб'ёмаў назапашвання адходаў вытворчасці і аб'ёмаў адходаў вытворчасці, накіраваных на пахаванне, утрыманне ў прадукце шкодных рэчываў і прымесей утрыманне ў пакаванні прадукта шкодных рэчываў і прымешак (і іх канцэнтрацыя), вылучэнне ў навакольнае асяроддзе небяспечных рэчываў і прымешак падчас эксплуатацый тавара (і іх канцэнтрацыя) і іншыя.
У цэлым экалагічнасць прадукцыі — гэта ўласцівасці прадукта, якія складаюцца ў яго ўздзеянні на навакольнае асяроддзе падчас транспартаванняў, захоўванні, вытворчага ці невытворчага спажывання і т.д.
Паказчык інавацыйнасць — ступень паляпшэння якасці прадукцыі, выкліканая змяненнем тэхналогіі або прымяненнем новай тэхналогіі, а таксама прымяненнем іншых рашэнняў.
Да інавацыйнай прадукцыі адносіцца:
» прадукцыя, якая значна адрозніваецца па сваіх характарыстыках і (або) прызначэнні ад прадукцыі, якая выраблялася (выкананых, што аказваюцца) арганізацыяй раней;
» прадукцыя, якая падвяргалася зменам тэхнічных характарыстык з мэтай стварэння новага спосабу яе ўжывання і (або) якія дазваляюць пашырыць вобласць выкарыстання прадукцыі;
» прадукцыя са значнымі паляпшэннямі існуючых прадуктаў за кошт змяненняў у матэрыялах, кампанентах і іншых характарыстыках, якія паляпшаюць яе ўласцівасці;
» прадукцыя са значна палепшанымі канструктыўнымі характарыстыкамі, якія забяспечваюць павышэнне зручнасці выкарыстання або карыснасці спажыўца.
Паказчык тэхналагічнасць ацэньваецца працаёмкасцю, матэрыялаёмістасцю, энергаёмістасцю вырабу адзінкі прадукцыі, прагрэсіўнасцю метадаў апрацоўкі і зборкі, а таксама ўлічваюцца сыравіна, абсталяванне і тэхналогіі, якія выкарыстоўваюцца ў залежнасці ад віду ацэньванай прадукцыі. Паказчык у цэлым адлюстроўвае прыстасаванасць прадукта да аптымальных выдаткаў на яго вытворчасць, эксплуатацыю і аднаўленне ў выпадку неабходнасці да зададзеных паказчыкаў якасці.
Паказчык эстэтычнасці — інфармацыйная выразнасць, гарманічнасць, рацыянальнасць формы, дасканаласць выканання і афармлення і інш.). Дадзены паказчык ацэньваецца праз камунікацыі са спажыўцом і зацікаўленымі бакамі (анкета задаволенасці спажыўца, анлайн-апытанне, зваротная сувязь і інш.). Па выніках параўнальнага аналізу вытворца мае права падаць заяўку аб прысваенні прадукцыі Дзяржаўнага знака якасці.
У выпадку неадпаведнасці прадукцыі хаця б аднаму з паказчыкаў якасці вытворцу накіроўваецца апавяшчэнне аб адмове ў прысваенні гэтай прадукцыі знака якасці.